Stavba venkovní pece na chleba

Už dávno jsem si chtěl postavit pec na chlebe nebo pizzu dle mých představ. Kde jinde jdou vaše představy realizovat, než právě doma. Samotná stavba trvala docela dlouho, protože jsem se jí věnoval pouze o víkendech a jen tehdy, pokud byl čas. V peci můžete připravit chleba, pizzu, buchty a veškeré druhy masa. Díky své akumulaci přesahující 16 hodin je vhodná i pro pomalé pečení či dosoušení ovoce.

V jednoduchosti bych popsal postup stavby a jednotlivé části pece. Sokl je z neopracovaného místního kamene. Šamotová pec o hloubce cca jeden metr. Odkouření nerezová roura s plně uzavíratelnou klapkou. Střecha z ručně štípané břidlice. Dvířka z africké vrby Abachi, odstíněno izolací. Povrchová úprava jemný štuk, kamenný sokl nespárovaný. 

V peci jsem vyzkoušel mnoho pokrmů. Nejvíc dětem chutná pizza nebo pomalu pečené kuře. Vynikající je také domácí chleba se smaženou cibulkou.