Domácí selský chléb z pece na dřevo

Ingredience:

  • 0,5 litru podmáslí
  • 1 kostka droždí
  • 0,5 litru teplé vody
  • 4 čajové lžičky soli
  • 4 polévkové lžíce chlebové kořenící směsi
  • 600 g mouky (žitné mouky)
  • 600 g mouky (pšeničné mouky)
  • 40 g sezamu
  • 40 g lněných semínek
  • 40 g slunečnicových semínek
  • 40 g dýňových semínek

Příprava:

Ve vodě rozpustíme droždí. Smícháme dohromady všechny ingredience a uhněteme hladké těsto. Toto těsto cca. 10 minut pořádně propracujeme a pak jej necháme 20 minut kynout. Potom těsto znovu prohněteme a vytvarujeme. Těsto přikryjeme a necháme ještě další hodinu kynout. Chceme-li mít na chlebu semínka, potřeme těsto kysaným mlékem a „osemínkujeme“! Předehřejeme domácí pec na dříví na 180-200 stupňů. Položíme pomoučený chléb na lopatu a dlaní jej potřeme teplou vodou. Chleba sázíme buď do zcela vymetené pece nebo můžeme v peci nechat část uhlíků. Pokud zvolíme druhou variantu, je třeba chléb více hlídat, aby se nepřipálil. Chléb je hotový cca za 1 hodinu až hodinu a půl. Chléb necháme vychladnout a můžeme podávat s domácími škvarky, uzeným masem….

Pokud znáte jiné recepty a chcete se podělit s ostatními, zašlete nám váš recept na naši mailovou adresu. Rádi váš recept uveřejníme.