Pomalu pečené kuře z pece na dřevo

Ingredience:

  • 1 kuře
  • šalvěj
  • petrželová nať
  • rozmarýn
  • kořenící směs dle chuti
  • lžička olivového oleje
  • sůl

Příprava:

Kuře důkladně omyjeme a osolíme. Do břišní dutiny vložíme šalvěj, petrželovou nať a rozmarýn. Okořeníme a mírně podlijeme vodou a zakápneme olivovým olejem. Kupované kuře pustí velké množství vody. Nebojte se, že by se voda vypařila a kuře se spálilo. Kuře přikryjeme pokličkou. Vložíme do vymetené, vychládající venkovní pece při teplotě kolem 110 stupňů. Zavřeme dvířka a necháme péci 12-14 hodin. Po této době je již kuře hotové a rozpadá se od kosti. Můžeme v peci znovu rozdělat oheň a kuře opatrně doděláme dozlatova. Před tím si však slijeme z pekáče téměř všechnu šťávu, kterou kuře pustilo. Ke kuřeti podáváme domácí chléb nebo brambor.

 

Tip: abychom využili veškerou uvolněnou energii, můžeme před kuřetem upéci domácí chléb, který potřebuje vyšší teplotu pečení. Po upečení chleba vkládáme kuře.

 

Pokud znáte jiné recepty a chcete se podělit s ostatními, zašlete nám váš recept na naši mailovou adresu. Rádi váš recept uveřejníme.